Δυο Τεχνολογικοί Κολοσσοί Στο Ίντερνετικό Παιχνίδι

Οι καταναλωτές καταλαβαίνουν ότι όταν υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε μια αγορά, υπάρχουν χαμηλότερες τιμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη βιομηχανία υπολογιστών όπου αναφέρεται ότι το 68% των νοικοκυριών διαθέτουν υπολογιστή.

Τεχνολογικοί Κολοσσοί

Σύμφωνα με το Almanac της Βιομηχανίας Υπολογιστών, ο παγκόσμιος αριθμός χρηστών του Διαδικτύου θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο φέτος με τις ΗΠΑ να προηγούνται με πάνω από 185 εκατομμύρια χρήστες. Ο αριθμός των χρηστών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς και οι ανταγωνιστές, αναγκάζοντας τις εταιρείες να προσφέρουν ταχύτερες συνδέσεις σε φθηνότερη τιμή.

Δύο τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τους νέους παίκτες στην ευρυζωνική αγορά είναι οι BPL και WIMAX.

Broadband Over Power Lines, BPL

Το BPL είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων στο Διαδίκτυο μέσω βοηθητικών γραμμών ισχύος και αναφέρεται επίσης ως Power-line Communications ή PLC.

Η τεχνολογία λειτουργεί ρυθμίζοντας τα ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας με τα ψηφιακά σήματα από το Διαδίκτυο. Αυτά τα ραδιοκύματα τροφοδοτούνται στο δίκτυο κοινής ωφέλειας σε συγκεκριμένα σημεία, μετά ταξιδεύουν κατά μήκος των καλωδίων και περνούν μέσω των μετασχηματιστών χρησιμότητας σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μία κύρια ανησυχία από αξιωματούχους της Εθνικής Διοίκησης Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (NTIA) και της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), είναι ότι η BPL θα παρεμβαίνει σε ραδιοσυστήματα όπως πυρκαγιά, αστυνομία, κινητά μικρού κύματος και εδάφους.

Υπάρχουν άλλες ομάδες που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, συμπεριλαμβανομένου του IEEE που έχει αρχίσει να αναπτύσσει το IEEE P1675, “Πρότυπο για ευρυζωνική σύνδεση μέσω υλικού Power Line.”

Αυτή η τεχνολογία έχει αποκτήσει εθνική προσοχή με αναφορές της Wall Street Journal ότι οι βιομηχανίες της Google και η Goldman Sachs έχουν επενδύσει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια στο Current Communications Group, μια εταιρεία που παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας μέσω γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, η CCG θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υπηρεσιών φωνής, βίντεο και δεδομένων σε εγχώριες και παγκόσμιες αγορές. Η IBM ερευνά επίσης τη χρήση γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας ένα κέντρο BPL στο Χιούστον με το CenterPoint Energy, παρόλο που η IBM αρνήθηκε να βάλει μια αξία δολαρίου στο ποσό που επενδύθηκε.

ΠΠαγκόσμια Διαλειτουργικότητα Για Πρόσβαση Σε WIMAX

Το WiMAX, επίσης γνωστό ως IEEE 802.16, είναι μια ασύρματη τεχνολογία βασισμένη σε πρότυπα που παρέχει ευρυζωνικές συνδέσεις σε μεγάλες αποστάσεις και προορίζεται για ασύρματα “μητροπολιτικά δίκτυα περιοχής”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασύρματη δικτύωση με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα το WiFi, ενώ επιτρέπει επίσης αποτελεσματικότερη χρήση εύρους ζώνης και αποφυγή παρεμβολών.

Το WiMAX διαθέτει εύρος ασύρματης πρόσβασης ευρείας ζώνης 30 μιλίων σε σύγκριση με μόλις 100 – 300 πόδια για ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο WiFi.

Το WiMAX μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των ευρυζωνικών συνδέσεων “τελευταίου μιλίου”, hotspots και υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητας για επιχειρήσεις.

Η Alvarion, ένας παγκόσμιος οργανισμός που εδρεύει στο Ισραήλ και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ασύρματης πρόσβασης ευρείας ζώνης (BWA), ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει τον παροχέα δορυφόρων DirecTV Group Inc. με εξοπλισμό που χρησιμοποιεί την τεχνολογία WIMAX προκειμένου να βελτιώσει τις απαιτήσεις εύρους ζώνης ανάντη πελάτη. Με την εφαρμογή ευρυζωνικών συνδέσεων “τελευταίου μιλίου”, η DirecTV θα μπορούσε τότε να παρέχει ταχύτερες συνδέσεις σε αγροτικές περιοχές όπου θα κόστιζε εκατομμύρια για να καθορίσουν τις καλωδιακές γραμμές που είναι απαραίτητες για υψηλή ταχύτητα.

Μια Άλλη Εφαρμογή Που Εξετάζεται Είναι Το Παιχνίδι

Η Microsoft επιδιώκει να κάνει το WiMax μια τυπική λειτουργία στο Xbox 360. Αυτό θα επέτρεπε στους παίκτες με παρόμοιο εξοπλισμό να αλληλεπιδράσουν με άλλους παίκτες χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όλη η λειτουργικότητα του WiFi με βελτιωμένη εμβέλεια και μειωμένη καθυστέρηση δικτύου καθιστά το WiMAX μια πολύ ελκυστική εναλλακτική λύση.